3/6/08

Διαστημική μπύρα από την Ιαπωνία


Εκπρόσωποι Ιαπωνικής ζυθοποιίας ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη ότι σχεδιάζουν να παρασκευάσουν την πρώτη «διαστημική μπύρα», χρησιμοποιώντας απόγονο του κριθαριού που αποθηκεύθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι ερευνητές είπαν ότι το project αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών για την προετοιμασία ενός μέλλοντος, στο οποίο οι άνθρωποι θα ξοδεύουν αρκετή ώρα στο διάστημα και είναι πιθανό να επιθυμήσουν μια κρύα μπύρα μετά από μια διαστημική βόλτα.

Η Ιαπωνική ζυθοποιία Sapporo Holdings υποστηρίζει ότι θα παρασκευάσει μπύρα χρησιμοποιώντας την τρίτη γενιά κριθαριού που έχει παραμείνει 5 μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2006.

«Θέλουμε να έχουμε έτοιμη τη μπύρα έως το Νοέμβριο. Θα είναι η πρώτη διαστημική μπύρα,» δήλωσε ο Junichi Ichikawa από την Sapporo.

Η εταιρεία θα έχει αρκετό διαστημικό κριθάρι για να παράγει 100 μπουκάλια μπύρας αλλά δεν σκοπεύει να την εκμεταλλευθεί εμπορικά.

Για τη δημιουργία της μπύρας η εταιρεία Holdings συνεργάστηκε με τον βιολόγο Manabu Sugimoto από το πανεπιστήμιο της Okayama, ο οποίος συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα της Ρωσίας για την ανεύρεση τρόπων ανάπτυξης εδώδιμων φυτών στο διάστημα.

Το κριθάρι μπορεί να αναπτυχθεί σε σχετικά σκληρό περιβάλλον, όπως πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ είναι πλούσιο σε ίνες και θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας το ιδανικό για τη διαστημική γεωργία.

«Στο μέλλον, είναι πιθανό να φτάσουμε έως ένα σημείο ώστε οι άνθρωποι να πρέπει να περνούν αρκετό χρόνο στο διάστημα και να καλλιεργούν τροφή για να επιζήσουν,» αναφέρει ο Sugimoto.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει διαφορές ανάμεσα στο κριθάρι της γης και του διαστήματος.

«Μακροπρόθεσμα ελπίζουμε η διαστημική μας μελέτη να μην είναι απλά παραγωγή φαγητού αλλά απόλαυση και χαλάρωση,» λέει ο Sugimoto.

Δεν υπάρχουν σχόλια: